POSTUP PŘÍPRAVY: I. Kousek másla se utře se 2 vejci, 250 g strouhaného tvarohu a lžící cukru, přidá tolik krupičkové mouky, aby vzniklo tužší těsto, solí se to, dobře vypracuje, nechá nejméně ½ hodiny odpočinout, pak se tvoří na pomoučněném vále menší kulaté knedlíky a házejí do vařící vody. Uvařené se sypou slazeným mákem nebo osmaženou houskou, mastí máslem a dávají se k nim rozředěná povidla. Z téhož těsta jsou též dobré knedlíky švestkové nebo plněné tvrdými zahradními jahodami.
II. 50 g másla se utře, přidají 3 celá vejce, 300 - 350 g strouhaného tvarohu, osolí a dobře promíchá. Poté se přidá tolik strouhané housky, aby těsto drželo pohromadě. Nechá se hodinu odpočinout, pak se zavaří 1 knedlík na zkoušku; je-li těsto řídké, přidá se houska, je-li tuhé, nějaká lžíce mléka. Dělají se knedlíky, vaří ½ hodiny ve slané vodě, sypou osmaženou houskou a polijí horkým máslem. Mohou se k nim podávat rozředěná slazená povidla.
III. 60 g másla se utře s 10 g cukru a 2 vejci, osolí se to, přidá 250 g měkčího strouhaného tvarohu, 100 g krupice a jsou-li menší vejce nebo suchý tvaroh též několik lžic mléka. Nechá se to ½ hodiny odpočinout, poté se tvoří na pomoučněném vále kulaté knedlíky a uvařené se sypou houskou a mastí máslem. Též mohou podávat s kompotem nebo marmeládou.
IV. Čtyři housky se ostrouhají a kůrka se schová na posypání. Housky se nakrájejí na kostečky a osmaží na kousku másla. Utře se 150 g strouhaného tvarohu se 2 žloutky a 1 celým vejcem, přidá 5 lžic mléka, osolí a dá tolik mouky, aby těsto bylo jako na obyčejné knedlíky. Dobře se vypracuje, pak přimíchá osmažená houska a těsto nechá odpočinout. Po ½ hodině udělají se 2 nebo 3 obdélné knedlíky a vaří asi 20 minut v silném vývaru. Pokrájejí se na plátky, sypou osmaženou houskovou kůrou a polijí vařícím máslem. Jsou dobré a velmi vydatné.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1332 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA